ajala
simboli

Baba in boginja Venera

Čarovnica Baba je ena izmed najbolj prepoznavnih likov iz slovanske in tudi slovenske folklore.

Zgodba o Jagi Babi izhaja iz slovanske mitologije in je bila kasneje vključena tudi v slovensko ljudsko izročilo. Jaga Baba je bila stara in modra čarovnica, ki je živela v koči na kurjih nogah. Koča se je lahko premikala po svoji volji in hiša Babe je bila zavita v čarovnijo, tako da je bila za običajne ljudi nevidna.

Vse dobre lastnosti o visečih BABAh si lahko preberete tukaj: Baba – viseči uhani

Baba je predstavljala kompleksnost ženske v slovanski folklori. Po eni strani je bila prebrisana in zvita čarovnica, ki je znala uporabljati svoje čarobne moči za svoje koristi, po drugi strani pa je imela tudi vlogo modre babice, ki je svetovala ljudem in jim pomagala reševati težave. Njen lik izraža nasprotje in obenem ravnovesje različnih vlog ženske v družbi.

V zgodbi o Jagi Babi se pojavlja tudi elementi ognja. Ko so se ljudje približali njeni koči na kurjih nogah, so jo pogosto srečali pri kuhanju v velikem loncu, kar je simboliziralo njeno moč nad ognjem in njeno čarovno spretnost. Ogenj je bil ključni element njenega čarovniškega znanja.

Danes se lahko Jago Babo obravnava kot metaforo za sodobno žensko, ki se vsakodnevno znajde v vlogi, ki zahteva uravnoteženost med različnimi vidiki njenega življenja.

Podobno kot Baba, tudi sodobna ženska nosi v sebi številne družbene vloge: matera, žena, karieristka, prijateljica, mentorica in še in še in še. Iskanje ravnovesja med različnimi vlogami in odgovornostmi je pravi izziv in je zelo podoben izzivom, s katerimi se je soočala Jaga Baba.

Modrost, ki jo simbolizira Baba, ima lahko globok pomen za sodobne ženske v njihovem vsakdanjem življenju. V današnji družbi ženske prevzamejo različne vloge in odgovornosti, kar lahko predstavlja izziv. Baba nas uči, da lahko notranjo modrost uporabljamo kot kompas za obvladovanje teh različnih vlog. To je podobno kot obvladovanje ognja, saj nam moč, ki jo najdemo v sebi, omogoča, da dosežemo svoje cilje in premagamo ovire na poti.

Pomembno je tudi razumevanje ravnovesja med svetlobo in temo v sebi. Vsaka ženska nosi v sebi tako pozitivne kot negativne lastnosti, in ta notranji kontrast lahko predstavlja izziv. Baba nas spominja, da je sprejemanje in razumevanje vseh teh lastnosti ključno. S tem, ko sprejemamo vse svoje vidike, lahko združimo svetlobo in temo v enotno celoto, kar nam omogoča, da živimo v harmoniji s seboj in svetom okoli nas.

Tako kot Baba, ki združuje različne vidike ženskega principa, tudi sodobne ženske združujejo različne vidike svojega življenja. Sprejemajoč svojo notranjo modrost, moč in ravnovesje, lahko uspešno opravljajo svoje vloge in odnose, kar jim omogoča, da postanejo močne, samozavestne in uspešne v vseh vidikih svojega živ

Oblika Babe, ki sem jo dala uhanom, je povezana s podobo boginje Venere in poudari kompleksnost in univerzalnost tega simbola. Venera je bila že v antiki predstavljena kot boginja ljubezni, lepote in plodnosti, in njena podoba je bila pogosto uporabljena za prikaz idealizirane ženskosti.

Povezava med čarovnico Babo in boginjo Venero kot žensko s popolnimi oblinami, poudarja lepoto in žensko moč. To lahko predstavlja tudi notranjo lepoto in moč, ki ju nosi vsaka ženska, ne glede na njeno fizično podobo.

Venerina plodnost in ustvarjalnost  poudari pomen ženskega telesa pri ustvarjanju in rojevanju novega življenja ter pri kreativnem izražanju. Čutnost ženskega telesa lahko vodi v globlje razumevanje in sprejemanje lastnega telesa ter uživanje v senzualnih izkušnjah.

Danes lahko upodobitev ženskega telesa, kot jo najdemo v podobi boginje, predstavlja tudi sporočilo o sprejemanju raznolikosti telesnih oblik in spodbuja pozitivni odnos do našega telesa.

Čarovnica Baba in boginja Venera, tako predstavljata žensko, kot popolno bitje, ki je polna nasprotij. Ampak v ravnovesju – tako v svoji moči kot tudi v svoji lepoti, čutnosti in plodnosti. Ta združitev izpostavlja pomembnost sprejemanja vseh naših aspektov v današnjem času in izražanje ženske moči ter vseh naših družbenih vlog.